Caraway

Caraway

Az ánizs illóolajat legtöbben emésztést segítő hatásáról ismerik. A ZenGest keverék fontos alkotórésze. Jól kombinálható édesköménnyel, ánizzsal és korianderrel.  

Legfontosabb összetevői:  karvon, limonén és anetol  

HATÁSAI

  •           Görcsoldó
  •           Gyulladáscsökkentő
  •           Szélhajtó
  •           Étvágyjavító
  •           Immunerősítő
  •           Erős antioidáns
  •           Antimikróbális

FELHASZNÁLÁSA

  •           Emésztés segítésére
  •           Gyomornedv elválasztés segítésére, étvágy serkentésre
  •           Epehajtó
  •           Kólika kezelésére
  •           Anyatej termelődés fokozására, csökkenti a babák szélgörcseit
  •           Menstruációs fájdalmak enyhítésére
  •           Légutak tisztításának támogatására
  •           Slejm oldásra
  •           Hörghurútra
  •           Köhögés enyhítésére

ALKALMAZÁSA

  •           Ételek ízesítésére elegendő egy fogpiszkálónyi mennyiség.
  •           Belsőleg kapszulában, vagy vízzel naponta 1-2 alkalommal 1-2 cseppet.
  •           Masszázshoz hígítani kell frakcionált kókusz olajjal
  •           Enyhíti az emésztőrendszeri gyulladásokat.
  •           Kenhetjük, talpra, hastájékra és mellkasra.
  •           Párologtatóba szegfűszeggel, gyömbérrel, fahéjjal megnyugtató légkört teremt. 

 

Caraway az ernyősvirágzatúak (Apiaceae) családjába tartozik, megjelenésében a sárgarépacsalád többi tagjához hasonló , finoman tagolt, tollas levelekkel, fonalszerű osztódásokkal, a fő virágszár 60-100 cm is lehet. Virágzata 5-10 cm sugarú összetett ernyő alakú, apró fehér, vagy rózsaszínes virágokkal. A termése félhold alakú körülbelül 2 mm hosszúságú öt halvány bordával.

A növény a meleg, napos helyeket és a jó vízelvezetésű , szerves anyagokban gazdagtalajt kedveli.  A melegebb vidékeken télen egynyári növényként ültetik. Mérsékelt éghajlaton egynyári vagy kétéves növényként is ültetik.

Kellemes ánizsszerű íze és aromája, valamint emésztést könnyítő hatása végett  népszerű és közkedvelt fűszerré vált.  A görögök és rómaiak gyógynövényként tisztelték.

A kömény termését felhasználják rozskenyerekben, süteményekben, desszertekben, húsok és húskészítmények ízesítésére és tartósítására. Ízesítenek vele salátákat, desszerteket, likőröket és üdítőket. 

Káposztafélék, babételek, burgonya, túró könnyebb emésztéséhez, és a puffasztó hatás csökkentésére teszik az ételekbe.  A termés forrázatát emésztést segítő, szélhajtó, görcsoldó teaként is használják.

A Caraway a hónap ajándéka. Május 15-ig minimum 125 PV értékű rendelés esetén.

Cookie-kat használunk

Weboldalunkon cookie-kat használunk. Ezek egy része nélkülözhetetlen az oldal működéséhez, míg mások az oldal és a felhasználói élmény javítását segítik (követő cookie-k). Ön eldöntheti, hogy engedélyezi-e a sütiket vagy sem. Felhívjuk figyelmét, hogy ha elutasítja őket, előfordulhat, hogy nem fogja tudni használni a webhely összes funkcióját.