Az illóolajok előállítása

Gőzdesztillációval:60 – 100 fokon, 1 – 1,3 bár nyomással lepárolják az illóolajat.

A gőz átjárja a növényt, nyomás alatt az aromás vegyületek kioldódnak és elkeverednek a gőzzel, majd a hűtési folyamat alatt lecsapódik, cseppfolyóssá válik. A víz fajsúlya nehezebb, ezért az olaj a víz tetejéről könnyedén leválasztható.

Hideg préseléssel:

A citrusfélék viaszos héjából sajtolással nyerik ki az esszenciális olajokat. A viaszos héjat lereszelik a gyümölcsről, vízzel elegyítik, majd préselés után a kapott elegyet szűrik, ülepítik, majd szétválasztják.

Enfleurage (zsíros közegben történő kivonás)

A kivonási módszerek őse nyers abszolutumot hoz létre, amiben aromás és nem aromás vegyületek is vannak. Leginkább az érzékeny virágok esetében használják.

A virágszirmokat üveglapra felkent zsírrétegre helyezik, ahol a hatóanyagok a zsirrétegben kioldódnak. Addig helyezik rá a szirmokat, amíg a zsír nem telítődik, majd az így nyert pomádéból oldószerrel kivonják az illóolajat.

Pentánt, hexánt, vagy alkoholt (metanolt, vagy etalont) használnak. A létrejött elegyet „betonnak” hívják, ebből az oldószert vákummal desztillálják, de ebben az elegyben még a növény összes erős illatú vegyülete és egyéb lipidben oldódó anyagai is benne vannak, ezért egy  2. oldószerrel (alkohollal, etanonnal) kivonják az abszolutumot, ebben már a lipid komponensek nem oldódnak.

Ezeket a tiszta kivonatokat abszolutumoknak nevezik, nagyon nagy tisztaságúak, nagyon sok szirom felhasználásával készülnek, ezért igen drágák, és leginkább parfümökben, kozmetikumokban, vagy frakcionált kókuszolajjal hígított formában vásárolhatóak meg.

3.500 kg rózsasziromból nyernek ki 1 kg rózsa esszenciális olajat 2,5 óra lepárlási idő alatt.

100 kg levendula virágból 1,5 óra alatt nyerhető ki 1 kg levendula illóolaj. 

CO2 kivonás: (széndioxidos kivonás)

A legmodernebb technika az olajok kinyerésére. A CO2 gáz szuperkritikus állapotban a gáz és folyékony halmazállapot körül viszonylag alacsony hőmérsékleten és megfelelő nyomás alatt kivonja az értékes illatanyagokat. Az elegyet leszűrik a maradék növényi anyagoktól, miközben megszűnik a nyomás és a CO2 elpárolog. Nem marad oldószer az olajban.

A lepárlási folyamat gyors és hatékony, tiszta illóolajat eredményez, viszont a berendezés költséges.

Cookie-kat használunk

Weboldalunkon cookie-kat használunk. Ezek egy része nélkülözhetetlen az oldal működéséhez, míg mások az oldal és a felhasználói élmény javítását segítik (követő cookie-k). Ön eldöntheti, hogy engedélyezi-e a sütiket vagy sem. Felhívjuk figyelmét, hogy ha elutasítja őket, előfordulhat, hogy nem fogja tudni használni a webhely összes funkcióját.